Látnivalók

Nagyesztergár nevezetességei

  •  Ányos Pál (1756-1784) szülőháza
A Hosszúháznak hívott egykori kúria 1770-ben épült barokk stílusban. anyoshaz
  • Római katolikus templom (Nepomuki Szent János)

A késő barokk templom 1796 és 1798 között épült. Tervezője az Esterházyak híres építésze, Fellner Jakab volt. A homlokzat előtti órapárkányos torony hegyes sisakban végződik. Belső tere egyhajós, félköríves szentéllyel, ahol megtalálható a XVIII. századból származó az oltár szép Madonna-képe. A. A templom falán emléktáblát helyeztek el a világháborúban elhunyt áldozatok tiszteletére. 1770. július 15- től Hoffer Ferdinánd Minerita atya kezdi meg az esztergári lelkészséget Ányos Ferenc földbirtokos házában, ahol a család  Nepomuki Szent János tiszteletére kápolnát rendezett be. 1770-től saját anyakönyvi nyilvántartása lett Kardosréttel együtt. 1996. augusztus 18.-án a templom 200 éves évfordulójára Rokonai Simon Atya tiszteletére emléktáblát helyeztek el.

  • Purgly-kastély

 PIC_0041  PIC_0038

Nagyesztergár emléktáblái

  •  Az I., II. világháború és a "kitelepítés" áldozatainak tiszteletére emléktáblák vannak elhelyezve a templom falán.
  • Ányos Pál (1756-1784) szülőházának falán fehér márványból készült emléktábla látható, felirata:

"Bakony erdejének szállottam keblében Hol kedvemet érzem tellyes mértékben." Ebben a házban született 1756. december 28-án ÁNYOS PÁL költő, a felvilágosodás korának egyik kiemelkedő egyénisége. 

Helytörténeti múzeum

A település múltját, az itteni szokások tárgyi emlékeit mutatja be a helytörténeti gyűjtemény. A múzeum megtalálható az iskola és az óvoda közötti épületben.

Nyitva tartás: Előzetes bejelentkezéssel.

muzeum5 muzeum4

Köztéri alkotások

muskatliemlek

Nagyesztergár keresztjei

A községben több helyszínen is láthatnak zirci és dudari helységtábláknál, a tetőben a főkeresztet valamint a templom előtt.

M3393M-1010

Gaja patak A patak teljes hossza közel 100 km, átlagos vízmélysége 40 cm. Nagyesztergár melletti Veim-pusztán ered, és a Fehérvárcsurgói-víztározóba folyik. Innen Moha alatt a Móri-vízzel, Székesfehérvárnál a Sárvízzel és a Veszprém felől érkező Sárvízzel egyesülve a Nádor csatornába folyik, mely a Dunában ér véget. Vízhozama a csapadék mennyiségétől függ. A patak vadregényes tájakon csobog keresztül, érintve a két festői szépségű szurdokvölgyet. Régebben több malom is üzemelt a patak felett, ezeknek nyomai még felfedezhetők túráin során. forrás:http://www.gajavolgy.hu/turazoknak/a-gaja-patak

gaja_patak

Kapcsolat

Nagyesztergár Községi Önkormányzata
8415 Nagyesztergár, Radnóti u. 58.
Tel.: 88/585-280
nagyesztergaronk@freemail.hu

Az önkormányzat vezetője:
Szelthofferné Németh Ilona